ΚΑΛΕΣΜΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 9/6. ΩΡΑ: 17:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

Μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας, το ζήτημα της αξιοπρεπούς στέγασης και διαμονής των προσφύγων στη χώρα μας είναι ζήτημα πρώτης γραμμής. Σε μια χώρα που ρημάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές, είναι λογικό οι «ξένοι» να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ ως άνθρωποι δεύτερης ή και τρίτης διαλογής. Να κοιμούνται σε στρατόπεδα και κέντρα κράτησης, να τρώνε ό,τι βρεθεί –χωρίς σχεδιασμό και μέριμνα- και να γίνονται μπαλάκι μεταξύ ΜΚΟ, κυβερνητικών υπαλλήλων και του Στρατού. Ήδη στα περισσότερα κέντρα κράτησης προσφύγων της Αττικής οι συνθήκες είναι παραπάνω από άθλιες και παρατηρούμε συνεχή φαινόμενα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων.

Ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες αναδείξαμε ότι υπάρχει ένα άλλο υπόδειγμα στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαμένουν και να ζουν οι πρόσφυγες. Σε κανονικές συνθήκες, με διατροφή και ιδιωτικότητα, για προφύλαξη των ζωών και των ταυτοτήτων τους. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για  την υπόθεση όλων των προσφύγων, για να αποκτήσει η αλληλεγγύη οργανωμένα χαρακτηριστικά και έναν συνεκτικό πολιτικό και κοινωνικό λόγο που να θέσει στο προσκήνιο τις ανάγκες των προσφύγων, μετατρέποντάς τις σε ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα.

Την Πέμπτη 9 Ιούνη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συζητάει ως πρώτο θέμα το προσφυγικό. Εμείς, μαζί με άλλες συλλογικότητες και φορείς θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα:

  • Άμεση στέγαση των προσφύγων σε χώρους μέσα στην πόλη. Να αναλάβει ο Δήμος τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των άδειων ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Αθήνα. Να γίνει επίταξη σε δημόσια κτίρια
  • Μαζικές προσλήψεις σε Δήμους και σε όλες τις υπηρεσίες που θα χρειαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες του ντόπιου και προσφυγικού πληθυσμού: Σχολεία, Νοσοκομεία, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
  • Εγγραφή των παιδιών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς
  • Άμεση πρόσβαση στη δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη
  • Άμεση κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στα θέματα των δικαιωμάτων τους (άσυλο, relocation κλπ). Να σταματήσει το παιχνίδι των διώξεων με τα «ληγμένα χαρτιά» που είναι ευθύνη του κράτους και των αρχών.
  • Να ανοίξουν τα σύνορα και να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone