Ένας χρόνος City Plaza- Ένας χρόνος αλληλεγγύης και αγώνα

Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες ένας χρόνος από τη κατάληψη του City Plaza. Ένας χρόνος αντίστασης στην αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης, αξιοπρεπούς διαβίωσης και δημιουργικής συμβίωσης. Ένας χρόνος όπου ένα πολιτικό-κοινωνικό πείραμα που αποδεικνύει ότι ο «άλλος κόσμος» που ονειρευόμαστε δεν είναι μόνο εφικτός, αλλά υπαρκτός και οικοδομείται εδώ και τώρα.
Στις 22 Απριλίου 2016 η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες μαζί με 250 πρόσφυγες προχώρησε στην κατάληψη του κλειστού κι εγκαταλελειμμένου επί 7 χρόνια ξενοδοχείου City Plaza. To City Plaza είχε ακολουθήσει μια τυπική νεοελληνική πορεία: οικοδόμηση επί χούντας, μέρες δόξας, κρατικές επιδοτήσεις, κρίση, κλείσιμο, «φέσι» στους εργαζόμενος τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι εμποδίζονταν από την ιδιοκτήτρια να προχωρήσουν στον πλειστηριασμό του κινητού εξοπλισμού για να πάρουν όσα τους οφείλονται.
Τη στιγμή που το City Plaza ήταν κλειστό, εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, χιλιάδες πρόσφυγες είτε δεν είχαν στέγη είτε ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, αποκλεισμένοι εκτός οικιστικού ιστού στα κρατικά στρατόπεδα. Πρόκειται για όλους αυτούς-ες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα από τη συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας, την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου και την πολιτική των κλειστών συνόρων των ευρωπαϊκών κρατών. Για όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να ζουν σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια λόγω της «πολιτικής της αποτροπής» της ΕΕ, καθώς και της προκλητικής αδιαφορίας κυβέρνησης και δήμων. Η επιλογή της κατάληψης ήταν πολιτικά και ηθικά επιβεβλημένη για όλους εμάς.
Ένα χρόνο μετά την κατάληψη του City Plaza, η κατάσταση των προσφύγων διαρκώς χειροτερεύει. Οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες, ενώ το καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων που έχει επιβληθεί, μετατρέπεται στο νέο δικαιικό κανόνα. Μέρα με τη μέρα εμπεδώνεται ένα ιδιότυπο απαρχάιντ σε βάρος των προσφύγων.
Στον αντίποδα της κρατικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plazaαπέδειξε εδώ κι έναν χρόνο ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν «αλλιώς». Κι όχι μόνο να γίνουν, αλλά να έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία. Σε αυτόν τον ένα χρόνο το City Plaza κατάφερε
• Να δώσει στέγη συνολικά σε 1500 πρόσφυγες, σε συνθήκες που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τους κανόνες υγιεινής.
• Να αποδείξει ότι είναι εφικτή η στέγαση των προσφύγων εντός του αστικού ιστού, χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα.
• Να παράσχει επί ένα χρόνο 3 πλήρη γεύματα στους εκάστοτε 400 ενοίκους του. Συνολικά 432.000 γεύματα.
• Να δημιουργήσει ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας ανθρώπων καταγόμενων πάνω από 15 χώρες, αποδεικνύοντας ότι είναι οι άθλιες συνθήκες που γεννούν τη βία.
• Να διατηρήσει οργανωμένο ιατρείο με παθολόγο, παιδίατρο και ψυχίατρο.
• Να διατηρήσει οργανωμένο φαρμακείο.
• Να εξασφαλίσει την επαρκή ένδυση των προσφύγων.
• Να διασφαλίσει τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία και να τους προσφέρει με συστηματικότητα δημιουργική απασχόληση.
• Να οργανώσει μαθήματα ξένων γλωσσών.
• Να οργανώσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
• Να αποτελέσει κέντρο αγώνα του αντιρατσιστικού κινήματος, συμβάλλοντας στη διοργάνωση μεγάλου αριθμού κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ.
Όλα αυτά ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza τα κατάφερε χωρίς:
• Κρατική ενίσχυση
• Χρηματοδότηση από ΜΚΟ.
• Επαγγελματίες.
• Χρηματικά αντίτιμα οποιουδήποτε είδους.
• Κατασπατάληση πόρων όπως συμβαίνει στις κρατικές δομές
Χάρη στην προσφορά χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποδείξαμε ότι η αυτοοργανωμένη συνεργασία μπορεί όχι μόνο να είναι παραγωγική, αλλά να καταστεί πιο αποτελεσματική από τις ιεραρχικές εμπορευματοποιημένες διαδικασίες.
Σήμερα, έναν χρόνο από την κατάληψη του City Plaza, βρισκόμαστε απέναντι σε απειλές επέμβασης των ΜΑΤ σε συνδυασμό με μια γκεμπελικού χαρακτήρα εκστρατεία συκοφάντησης της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, την οποία ενισχύουν κυβερνητικοί παράγοντες, κόμματα και «πρόθυμα» ΜΜΕ. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε όλους αυτούς και σε κάθε καλοθελητή ότι δεν πτοούμαστε και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Θα υπερασπιστούμε τον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza όπως ακριβώς κάνουμε ένα χρόνο τώρα. Είμαστε βέβαιοι-ες ότι το ίδιο θα πράξει συνολικά το Kίνημα τόσο για το City Plazaόσο και για όλες τις καταλήψεις.

Η Αλληλεγγύη θα νικήσει!

Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone