18η Μάρτη: Για τη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου και αυτές που έρχονται.

Αχαρνών,  22 Μαρτίου 2017

Για εμάς στην κοινότητα του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, η αναγκαιότητα και η ιδέα για κάλεσμα σε μία μεγάλη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην ολοκλήρωση των αντί-προσφυγικών πολιτικών των κρατών και της ΕΕ και η εστίαση σε μία εναλλακτική σε αυτές, αναδείχθηκαν δυναμικά τον περασμένο Νοέμβρη στις εκδηλώσεις για τους έξι μήνες λειτουργίας του City Plaza.

Η 18 Μάρτη, ημερομηνία συμπλήρωσης ενός χρόνου από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για έναν μεγάλο σταθμό αυτής της ιδέας.  Η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας από πρωτοβουλίες, οργανώσεις και δομές σε περισσότερες από πενήντα ευρωπαϊκές πόλεις, θα ήταν αρκετή για να  την απολογίσουμε ως μία επιτυχημένη κινητοποίηση. Πιστεύουμε ωστόσο ότι πρέπει να επιμείνουμε στα παρακάτω σημεία.

Στην Αθήνα, η πρωτοβουλία για την διοργάνωση του συλλαλητηρίου για τις 18Μ με το κοινό κάλεσμα και τις δράσεις σε στρατόπεδα, κοινωνικούς χώρους και χώρους εργασίας, οδήγησε στη μεγαλύτερη αντιρατσιστική πορεία των τελευταίων ετών. Δεν ήταν αυτονόητο όσες και όσοι πάλευαν για ένα συλλαλητήριο, πως θα το έκαναν σε μεγάλο βαθμό μαζί. Τα προηγούμενα χρόνια ήμαστε χωρισμένες και χωρισμένοι σε χωριστές διαδηλώσεις. Το City Plaza συνέβαλε σε αυτό (όχι μόνο του φυσικά) μέσα από το κάλεσμα για μια κοινή συνέλευση διαμόρφωσης του πλαισίου της κινητοποίησης.

Έτσι, χιλιάδες διαφορετικά στόματα, με χιλιάδες διαφορετικά συνθήματα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες φώναξαν ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο, τη φτώχεια και τον φασισμο, ενάντια στην συμφωνία της ντροπής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η συμμετοχή των προσφύγων από τα στρατόπεδα ήταν πολύ μεγάλη και αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια των αγώνων.

Αντίστοιχη εικόνα υπήρξε και στις άλλες κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Περισσότερες από 19 συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα σε νησιά και πόλεις με συμμετοχή ντόπιων και προσφύγων δημιουργώντας ένα μεγάλο πανελλαδικό γεγονός. Η Πανελλαδική Δικτύωση Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων συνέβαλε σημαντικά στο να αποκτήσει η κινητοποίηση πανελλαδικά χαρακτηριστικά.

Πάρα τις όποιες διαφωνίες μπορεί να υπήρξαν, η πρωτοβουλία και το συλλαλητήριο έδειξαν έμπρακτα την δυναμική  και τις αναπαραστάσεις που μπορεί να δώσει στο κίνημα ο συντονισμός και η ενότητα του αγώνα, όταν αυτά πατάνε σε πραγματικές ρίζες.

Παράλληλα, οφείλουμε να σταθούμε στη διεθνή καμπάνια και τη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για μία διεθνή μέρα δράσης. Από την Ρώμη μέχρι το Λονδίνο,  από το Βερολίνο έως τη χώρα των Βάσκων, οι δρόμοι γέμισαν με ανθρώπους που διαδήλωσαν ενάντια στον ρατσισμό και την λιτότητα. Κρατάμε αυτή τη κινητοποίηση ως μία πολύτιμη διεθνιστική παρακαταθήκη, όχι μόνο γιατί ανέδειξε ότι το προσφυγικό δεν είναι ένα ξεκομμένο ζήτημα από τις υπόλοιπες μορφές καταπίεσης και πειθάρχησης των λαών, αλλά και γιατί μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς  για μία συστηματική δικτύωση των  ευρωπαϊκών κινημάτων.

Γυρνώντας στα καθ’ημάς, το City Plaza από την πρώτη μέρα επιδίωξε να αποτελέσει ένα ευρύτερο κέντρο αγώνα για το κίνημα αλληλεγγύης. Να δείξει ότι πέρα από τα άθλια στρατόπεδα της κυβέρνησης υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική,  ότι μπορούν να υπάρξουν χώροι εντός του αστικού ιστού με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και σχέσεις ισοτιμίας. Χώρους όπου, παρά τη δεδομένη χωρική εντοπιότητα τους  ή τους υλικούς περιορισμούς, θα πραγματώνουν την επιθυμία του «να ζήσουμε μαζί». Και είναι αυτή ακριβώς η επιθυμία που γέμισε το μπλοκ του Plaza με ένα πρωτόγνωρο μείγμα χρωμάτων, πλήθους, διαφορετικών γλωσσών, αισθημάτων. Ένα μπλοκ στο οποίο η έννοια της κοινότητας και του αναγκαίου κοινού αγώνα δεν ήταν απλά θεωρητικές διακηρύξεις αλλά βιωμένες εμπειρίες. Έτσι, πρόσφυγες, ντόπιες και ντόπιοι, καθώς και πολλές και πολλοί διεθνείς ακτιβιστές και ακτιβίστριες, συνέβαλαν στο να σπάσει η ρουτίνα και η μονοτονία πολλών κινητοποιήσεων, υπενθυμίζοντας μας ότι είναι όμορφο να αγωνίζεσαι συλλογικά για να αλλάξεις τον κόσμο.

Κρατάμε λοιπόν την 18η Μάρτη ως πρακτική και ως υπενθύμιση της δυναμικής των κινημάτων, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα καθήκοντα μας για το επόμενο διάστημα. Το σύνολο του κινήματος οφείλει να αντιταχθεί στην κυβερνητική και ευρωπαϊκή θηριωδία απέναντι στους πρόσφυγες που εμφανίζεται ως μονόδρομος (και αυτή!), να αντιπαρατεθεί σε αυτήν από διεθνιστική και ταξική ματιά, να υπερασπιστεί την ενότητα των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το επόμενο διάστημα το City Plaza θα επιδιώξει να πάρει νέες πρωτοβουλίες συνέχισης και εμβάθυνσης του κινηματικού συντονισμού για το προσφυγικό εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο City Plaza τον Απρίλη μπορεί να αποτελούσαν ξανά μία αφορμή συνάντησης εμπειριών, προβληματισμών, και ιδεών.

Να κλείσουν τα στρατόπεδα της ντροπής και όχι οι καταλήψεις της αλληλεγγύης.

Όχι στη συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας.

Ενάντια στις πολιτικές καταστολής και διαχείρισης της κυβέρνησης.

 

Ελευθερία μετακίνησης, Ίσα Δικαιώματα.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει.

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone